SAMSUN TEMİZLENMİŞ ÖRDEK: ÖRDEK ETİ YAHNİSİ

ÖRDEK ETİ YAHNİSİ

Bugünkü yemek tarifimiz, et yemeklerinden nefis ve orijinal bir tarif olan ördek eti yahnisi; yemeğin tarifine geçmeden önce ördek eti hakkında bildiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Ördek eti heryerde kolayca bulabileceğimiz bir et türü değil ne yazık ki, köyde yaşayanların bile bahçelerinde tavuk yetiştirmek yerine, hazır tavuk kullanmanın dayanılmaz kolaylığına kapıldıklarını göz önüne alırsak, ördek eti bulmanın hiç de kolay olmadığını anlarız.
Bizim bahçemizdeki ördek kolonisi Pekin Ördeklerinden oluşuyor, bahçede özgürce gezip doğal besleniyorlar ve kışın yumurtluyorlar. Yazın yumurtadan çıkan yavru ördeklerin de büyümesi ile ördek kolonisi oldukça kalabalık oldu ve sırası gelenler soframızda yerini aldı. Ördeklerin gözlemlediğim kadarıyla aile bağları çok kuvvetli, yumurtadan çıkan yavruları koruma konusunda baba ördek, en az anne ördek kadar ilgili ve sevecen…
Aslında Pekin ördeği, adından da anlaşılacağı üzere en nefis şekilde Çin usulü pişirilerek sunulur ama bu şekilde evde pişirmek imkansız olduğu için bildiğimiz yöntemlerle ördeği pişiriyoruz, yolunuz uzakdoğuya düşerse portakallı pekin ördeğini orada deneyebilirsiniz.


Bahçede yetiştikleri ve çamur, bataklık gibi ortamlardan uzak oldukları için, özellikle yaban ördeklerinde oluşan kendine has koku, çok şükür ki bizim ördeklerde yok, organik yetişen tavuklardan tek farkı yağ oranının çok fazla olması, babaannem, özellikle mantıyı daha lezzetli olsun diye eskiden ördek eti ile yapardı.
Kısacası, ördek eti bulabiliyorsanız kaçırmayın :)
Malzemeler
Birkaç parça but ve incik tarafından kemikli ördek eti
15- 20 adet küçük arpacık soğanı
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kekik
1 çorba kaşığı domates sosu
1 servis kaşığı sıvıyağ

Uygulama
Ördek eti parçalarını önce düdüklü tencerede haşlamamız gerekiyor, çünkü hazır tavuk etleri gibi kolay pişmiyor :)
Haşlarken suyun içine yarım demet maydanozu olduğu gibi koyarsanız, hem et suyu güzel bir aromaya sahip oluyor hem de et suyunun üzerinde oluşan kefi maydanozlar topladığı için daha berrak bir et suyu elde ediliyor.
Ördek etini düdüklü tencerede haşlamak en az yarım saatimizi alıyor. Bu sırada minik soğanları soymaya başlayabiliriz. Bütün yahnilerde soğan olarak ben arpacık soğanı denilen en fazla ceviz büyüklüğünde (hatta daha küçük) soğanları kullanıyorum. Yemekte görsel olarak çok hoş görünüyorlar ama soyması sabır işi :)
Ördek eti yahnisini yapacağım tencereye sıvıyağı koyup, soğanları ilave ederek, mümkünse altın sarısı rengini alacak kadar kavuruyorum, soyulmuş sarımsakları ilave ediyorum. Sonra bir çorba kaşığı ev yapımı domates sosunu ekliyorum. Salça kullanacaksanız yarım tatlı kaşığı yeterli gelir.
Daha sonra haşlanmış ördek eti parçalarını ve süzülmüş ördek eti suyundan yeteri kadar koyarak tuz, karabiber ve bir tutam kekik ilavesi ile hafif ateşte soğanlar yumuşayana kadar 25- 30 dakika daha pişiriyorum.
Tarifi yazdırmak isterseniz ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder